The Chocolate Line

COSTA RICA

HomeExpeditiesCOSTA RICA

COSTA RICA

In 2010 waren we te gast in dit Zwitserland van Centraal-Amerika, met zijn comfortabele levensstijl, zijn vredelievende democratie en zijn overweldigende natuur, die ook een aantal opmerkelijke cacaobomen voortbrengt. De Costa Ricaanse Trinitario, die wij voor onze 64% fondantreep gebruiken, heeft een bitter aroma met een rokerige toets die past in bereidingen met appel, aardnoot en abrikoos. “Food of the Gods” dat we ontdekten toen we voor het eerst zelf aan de cacao-oogst deel namen.

September 1502. Columbus vaart de Zuid-Amerikaanse kust af en meert aan, aan dit uitermate vruchtbaar aards paradijs. Een smalle landstrook tussen twee zeeën dat door gebrek aan edelmetaal gelukkig ontsnapt aan de goudkoorts en de latere warmbloedige Zuid-Amerikaanse revoluties.  Een democratische republiek rijk aan ethische politieke cultuur. Ooit won hier een president de Nobelprijs voor de vrede en werd hier ook voor het eerst een vrouw als president verkozen. Een staat zonder leger, met landbouw zonder ontbossing, waar recreatief jagen verboden is en waar beschermde nationale parken legio zijn –“ Chapeau !” wie doet beter?

Bekend om zijn uitzonderlijke “Tarrazù”- koffie en in de running om ook top cacao voort te brengen dank zij het Catie onderzoekscentrum, waar we  méér dan 1200 variëteiten van de Theobroma cacaoplanten konden bewonderen zoals de  Herrania purpurea of monkey cacao, en een Braziliaanse soort die er uitziet als een sinaasappel, maar een cacaosoort uit de Amazone is.  We maakten er kennis met Hugo, een Nederlandse  plantage-eigenaar en cacaoboer. Heerlijk om in deze uitzonderlijke omstandigheden zelf eens cacaobonen te oogsten en te verbroederen met de lieve luiaards (de diertjes) die zich hier veilig thuis voelen.  En dan op naar de roots van de chocolade, via natte voeten en een vlotje de bergen in  naar de clans van de Bribiris en de Embera indianen.

Met veel kleur, dans en een eigen taal geven ze er de voorkeur aan om hun authenticiteit te behouden. Geen goud, maar cacaobonen waren hier ooit  de money. En dames, hier staat de vrouw centraal. Alleen de vrouw kan land erven, alleen de vrouwen mogen de heilige cacaodrank bereiden, de kinderen behoren tot de stam van hun moeder en misschien is onze Costa Rica reep met zijn uitgesproken complexe aroma’s ook wel vrouwelijk.

Terug Koop online!