The Chocolate Line

ECUADOR

ECUADOR

In november 2014 pakten we onze koffers om hier de cacaoregio’s beter te leren kennen. Deze expeditie leidde tot exclusieve bittere chocolade van 71% “Cacao Nacional Ecuador”. Een zachte, maar pure cacaosmaak met een nuance van bloemen. Laat zich bijzonder goed combineren met kersen, kaneel en citroen. Liefhebbers van vintage chocolate beschouwen de cacao gekweekt langs de Guayas rivier als de beste ter wereld.

Proef onze originereep uit Ecuador, verkrijgbaar in onze webshopen beleef ons verhaal.

 “Señora Lourdes Delgado”,  boegbeeld van de plaatselijke cacao-hype, kent elke kweker,  elke plantage en maakt daarbij zelf ook nog chocolade. Welnun deze grote “Madame Chocolate” was onze gids in Ecuador . “Gracias Lourdes y un gran beso.”  Met haar geen toeristisch gedoe, maar het echte leven. Dus samen in onze 4X4,  (hier geen overbodige luxe )  vanaf de hoofdstad Quito, 1200 km  langs de kust tot aan de grens van Peru en  terug via de jungle.

Zij leerde ons hun nationale trots de “Arriba Cacao Nacional”  kennen en samen met haar bezochten we het INIAP, het universitair cacao-onderzoekcentrum.

Kleur, Spaans-koloniale sfeer en gastvrije nakomelingen van koppensnellers… De echte gemummificeerde kopjes vindt men nog in de musea, de valse gemaakt van varkenshuid in de souvenirwinkeltjes.

 We zijn in een andere wereld: plaatselijk gestookte aguardiente van 60° graden alcohol aan $5 voor 4 liter – noblesse oblige, mijn darmen konden er beter tegen dan tegen de plaatselijke kazen die me 4 kg en meerdere bezoekjes aan de “Farmacias”  en aan de “aseos” kostten; dan toch liever een broodje van maniok. 

Brand aan het benzinestation?  Sla de ruit in, trek het aluminiumpak aan en begin te blussen (niet zo uitzonderlijk, want benzine is hier goedkoper dan water en ontvet goed, dus reinig de stoep maar met benzine, liefst zonder een sigaretje te roken).

Overnachten in een lodge in de chocolade-jungle bij de Canadese Elisabeth,  een praatje met de Nederlandse Dirk die met de fiets de twee uiterste punten van het Amerikaanse continent doorkruist, een fietstocht van 2 jaar voor het goede doel.

Bergen - dalen - groen - watervallen – postkaartlandschappen-– en nog méér cacao!

En dan de knieval voor de steen der wijzen. In de provincie Zamora Chinchipe werd recent bij archeologische opgravingen van oude grafmonumenten een mortier gevonden die experten meer dan 3000 jaar voor onze tijdrekening dateerden. Bij microscopisch onderzoek bleken er cacaoresten op te zitten.  Dit zou er op wijzen dat hier reeds meer dan 5000 jaar terug cacao geoogst, bewerkt en gedronken werd. Wie zei er ook weer dat er niets nieuws onder de zon is?

Terug Koop online!