Peru
2010, mijn eerste kennismaking met dit fascinerend land. In september 2013 te gast op Mistura, de grootste professionele foodfair ter wereld. Ik opende er het chocoladefestival met een demo op het hoofdpodium… Maar Peru wist mij veel méér te bieden. Bij mijn vroegere rondreis had ik niet alleen reeds hun opmerkelijke keuken en archeologische wonderen leren kennen maar ook hun kwaliteitscacao op de afgelegen plantages in de Andes die we met een kleine Piper bereikten.
Proef onze originereep uit Peru, verkrijgbaar in onze webshop, en beleef ons verhaal.
Idyllische plantages op de bergflanken en cacaovruchten overvol met pure criollo van uitzonderlijke kwaliteit.
Het ei van Columbus, simpel en efficiënt: de kwaliteit wordt bepaald na de cut-test. Men plaatst de selectie gedroogd cacaobonen in een daartoe bestemde koffer, snijdt ze met één beweging middendoor en vergelijkt het resultaat.
Dit was een belangrijke leidraad voor onze Peru-reep gemaakt met 64% Trinitario en Criollo cacao uit het oostelijk deel van de Andes. Zowel fruitig als bitter en zeer intens van smaak laat hij zich goed combineren met vijgen en koriander.
Niet alleen de cacaoplant, maar ook de voor ons ongebruikelijke coca planten (jawel deze waar ook de cocaïne vandaan komt) worden in al hun facetten gebruikt. We dronken er Inca-cola , hier zo populair dat Coca-Cola de firma opkocht, we kauwden op coca bladeren en smeerden ‘s morgens coca confituur op onze boterhammen (choco is wel beter).
De biodiversiteit van dit prachtig land vertaalt zich in een uitgesproken aandacht voor de gastronomie. De ceviche, een visbereiding met tilapia, limoen en diverse pepers, geniet culinaire vermaardheid evenals de Pisco-sour, een cocktail op basis van limoen, eiwit en Pisco de plaatselijke likeur. Deze wordt zelfs in een rijdende trein met de nodige zorg en elegantie vers bereid. Tijd ook om eens dat andere nationale gerecht te eten: gebakken cavia… en jawel honger zet de zeden aan de kant, mijn dierenliefde ten spijt, het heeft gesmaakt.
Een unieke gelegenheid om eens samen te kokkerellen met de populairste kok van Peru, mijn goede vriend Gaston Acurio onze gemeenschappelijke menu en mijn showke op Mistura was wereldnieuws in Peru.
De Peruvianen zijn uitzonderlijk open en vriendelijk. En de zuiderse sfeer vindt zijn afstraling in de prachtige opvallende kleuren van de klederdracht. Niet alleen onze chocolade, maar ook onze “patatten” komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Op markten in Peru, hun geboorteland, vindt men ze in tientallen variëteiten en kleuren.
Men kan aan Peru niet voorbij gaan zonder de oude Inca-cultuur te bewonderen. De ruïnes van de Machu Pichu laten ook nu nog niemand onberoerd, het was natuurlijk wel klimmen geblazen.
Peruvianen hebben oog voor vrouwelijk schoon, zelfs hun professioneel chocolade tijdschrift begint met een play-maid.
Maar het respect voor het vrouwelijk schoon kan wellicht nog wel beter. Van deze “advertentia” in een chocoladefabriek moesten wij toch even schrikken – verboden vrouwen te slaan- te vernederen of te verkrachten in de fabriek !!!
De juwelen en opgegraven beeldjes uit de glorietijd van Manco Paca bewijzen dat seks en chocolade ook zoveel honderden jaren geleden de mens niet onberoerd lieten. Het goud werd door de hebzucht van de Spaanse Conquistadores de ondergang van het Inca imperium, maar misschien wordt de chocoladecultuur waarover in dit land met zoveel liefde en trots gewaakt wordt het nieuwe goud op de weg naar de toekomst van dit land in volle expansie.